Door:
Erik Kroon
Een dropping organiseren. Kan dit nog?
Geplaatst op maandag 7 oktober 2013Het was ongetwijfeld in uw jeugdjaren dat u met de jeugdclub, de plaatselijke sportvereniging of met de scouting deelnam aan een dropping. In een gesloten vrachtwagen vertrok u naar het onbekende, slechts gewapend met uw eigen knijpkat en een drankje voor onderweg. Dwalend over de heide en door de bossen was op zoek naar het bekende. Een kerktoren, een straatnaambord. U hoopt nog broodkruimels te vinden, maar dat is wel heel sprookjesachtig. Het blijft een herinnering die u nooit uit uw geheugen wist. Ooit hoopt u deze herinnering weer eens mee te maken⃛
Stel dat het mogelijk is, waar moet je dan rekening mee houden?
In de jaren ´70/´80´90 waren de regels rondom een dropping niet aanwezig. Grondeigenaren zoals Staatsbosbeheer keken niet zo nauw toe wanneer er een groep door de natuur op zoek was naar iets bekends. Een vrachtwagen kon nog wel eens zonder boetes door de natuur rijden. Nu is dat anders. Grondeigenaren geven geen toestemming tijdens bronstijd, je bent verplicht een vergunning aan te vragen en u bent zelf aansprakelijke voor de veiligheid van de deelnemers. Een dropping nu is dus niet meer zoals het vroeger was.
Maar gebeuren droppings dan niet meer?
Ja, zeker wel! Er zijn een aantal partijen in Nederland die dit tot in details voor u regelen. Zij zorgen voor de vergunning van de dropping en voor de veiligheid van de deelnemers. De dropping wordt geheel voor u geregeld, inclusief origineel vervoer. Wat dacht u van een oude legertruck (zo´n dikke Daf)? Daarnaast wordt er een wedstrijdelement toegevoegd en kiest u diverse navigatiemiddelen. Niet alleen GPS, maar ook het al oude kompas, het oliaat of de blinde kaart zijn zinvolle én leuke middelen. Toch is het niet helemaal zoals vroeger. Organisatoren van een dropping zitten meestal vast aan gebieden, mede bepaald door de grondeigenaren. Tijdens een dropping worden dan checkpoints ingebouwd, om jullie op het juiste spoort te houden. Dwalen kan nog wel, maar het is nu gecontroleerd. Zonder dat de deelnemers het door hebben.
Hoeveel kost zoiets?
Een dropping inclusief vergunningen, vervoer en totale organisatie ligt rond de 40,00 euro per persoon. Mocht u het ergens goedkoper kunnen boeken, vraag dan altijd om de vergunningen en naar de manier waarop uw veiligheid wordt gewaarborgd. Bedenk bijvoorbeeld of het vervoer wel verzekerd is en of de organisatie een aansprakelijkheidsverzekering heeft.
Waar moet ik op letten?
U bent verantwoordelijk voor de organisatie, dus zorg voor veiligheidshesjes en verlichting. Wanneer u geen vergunning heeft en door een BOA (Buitengewoon Opsporings Beambte) wordt aangehouden, dan zijn de boetes niet mild.
Welke organisaties hebben vergunningen voor een dropping in Nederland?
Op de Veluwe heb je twee organisaties die de vergunningen hebben geregeld met Staatsbosbeheer. Dat zijn dropping.nl en SOS Events (bedrijfsfeest.nl). Beide organisaties zorgen voor een totaalorganisatie van uw dropping. Inclusief eten, drinken en eventueel overnachtingen. Uiteraard zorgen zij voor veiligheidshesjes, zaklampen, opdrachten, vervoer en vergunningen.
Wie weet ervaart u dit najaar weer de oude sfeer van vroeger tijdens een dropping. Veel succes alvast!
Erik Kroon
Erik Kroon
Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:
Laatste Blogs
05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...10-02
Schindler Familyday!27-01
Grote kans dat je volgende uit...09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...08-01
Waarom RentSeeDo mislukte06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...14-08
Outdoor is het nieuwe indoor09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...12-02
Pretpark of SOS Events02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...