Erik Kroon

Hoe organiseer je een tweedaagse teambuilding?

Geplaatst op maandag 10 oktober 2016


Het komt regelmatig voor dat ik met een klant in gesprek ben die een tweedaagse teambuilding wil doen. Ik organiseer dat natuurlijk graag, maar ik ben dan altijd wel nieuwsgierig waarom men specifiek twee dagen wil. Ik vraag dan ook vaak door om achter het antwoord te komen.

Zo was er eens een klant die aangaf dat hij een tweedaagse teambuilding wilde "omdat er dan in de avond gedronken kan worden waardoor iedereen lekker loskomt". Hij was van mening dat hij het personeel dan beter kon beoordelen, omdat de werksfeer dan minder aanwezig is. Een ander gaf aan dat hij "altijd een tweedaagse teambuilding organiseert" en dat was dan ook de reden om het nu weer te doen. Een andere veelgehoorde opmerking is: verplicht twee dagen met elkaar opgescheept zitten zorgt ervoor dat irritaties snel(ler) zichtbaar worden.

Ik oordeel niet of bovenstaande goed of fout is, overal zit namelijk wel wat in. Het is inderdaad leuk om een ontspannen onderdeel toe te voegen aan het programma. En het is ook zeker zinvol om 24 uur op elkaars lip te zitten. Maar...

Geen van deze klanten kon mij overtuigen dat een tweedaagse teambuilding ook echt nodig was. Ik kreeg geen antwoorden op de vragen: Waarom wil je graag een teambuilding organiseren voor je team? Wat is de reden en wat is je doelstelling? Wat wil je bereiken en waarom wil je dit bereiken? Wanneer klanten daarover gaan nadenken, komt het nog wel eens voor dat het programma anders wordt dan van tevoren was bedacht.

Zo had ik laatst een klant die in sneltreinvaart zijn team gevormd wilde hebben. Het team bestond namelijk uit allemaal nieuwe medewerkers. De klant wilde een teambuilding van één dag. Naar aanleiding van dat gesprek heb ik een 24 uur durend programma bedacht, inclusief een overnachting in een legertent. De bouwtekening en onderdelen van de tent konden met diverse teamopdrachten worden verdiend. Alle opdrachten waren gericht op het thema 'Samenwerken'.

Maar andersom kan natuurlijk ook. Een tweedaags programma hebben we wel eens teruggebracht naar één dag, omdat het team niet langer afwezig kon zijn. We starten dan vroeg en sluiten af met een diner zodat de deelnemers rond 21.00 uur weer thuis kunnen zijn. Een lange dag, dat wel, maar zeer productief.

Hieronder vind je een kleine checklist voor als je een tweedaagse teambuilding wilt organiseren:
  • Kan het bedrijfsmatig wel: een team 2 dagen missen?
  • Wil je de teambuilding doordeweeks organiseren? Dan is deelname verplicht, de teambuilding valt dan namelijk onder werktijd.
  • Wil je de teambuilding in het weekend/vrije tijd organiseren? Dan kun je personeel niet verplichten deel te nemen.
  • Overnachten in een hotel? Houd dan rekening met de kamerverdeling of geef iedereen een eigen kamer.
  • Kies een trainingslocatie waarbij je ook kunt overnachten. Dit scheelt reistijd.
  • Prop een tweedaagse teambuilding nooit te vol. Discussies nemen vaak meer tijd in beslag dan je op voorhand denkt.
  • Laat de training altijd door een externe partij verzorgen. Vreemde ogen dwingen.
  • Wissel het trainingsprogramma af met activiteiten. De concentratieboog van de mens is maximaal 35 minuten. 4 uur achter elkaar trainen en coachen geeft dan geen maximaal resultaat.
  • Kies voor een verrassende locatie of activiteit. Dit werkt inspirerend voor de deelnemers.
  • Kies elk jaar voor een andere locatie.
  • Kies bij een tweedaagse teambuilding altijd voor een duidelijk thema. Dit kun je dan als een rode draad door het programma laten lopen.
Genoeg om over na te denken dus! Succes met het organiseren van de teambuilding en mocht je hulp nodig hebben met het samenstellen van het programma? Dan kunnen wij je uiteraard helpen!

Teambuilding.nl
The Mirror of Change

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs